Виробники свинини у ЄС через призму Зеленого курсу
Наступні п’ять років будуть вирішальними для сільського господарства в ЄС і особливо для свинарів. Незабаром вони зіткнуться із Європейським Зеленим курсом.
Про це на Pig Progress пише експерт зі здоров’я і харчування Едгар Гарсія Мансанілья.
У декількох документах, пов’язаних із Зеленим курсом, зустрічається фраза: «Здорове рослинне харчування знижує ризик небезпечних для життя захворювань і вплив нашої харчової системи на екологію».
Ця фраза є дуже небезпечною, оскільки в ній змішані дві сфери, які повинні бути чітко розділені, наголошує експерт. «Здорове харчування знижує захворюваність. Рослинна дієта знижує вплив на навколишнє середовище в цілому. Однак рослинна дієта не обов’язково означає краще здоров’я, і це слід чітко з’ясувати, щоб уникнути демонізації деяких продуктів», – зазначає Едгар Гарсія Мансанілья.
За його словами, виробники свинини повинні більше думати про якість і диференціації, ніж про конкуренцію за ціну, тому що в найближчому майбутньому на ринку м’яса можуть виникнути проблеми.
«Зелений курс схожий на щось дуже добре для ЄС і його громадян. Однак подібні поліпшення часто мають негативну сторону для частини населення, – застерігає експерт. – Споживачі хочуть мати найкращі продукти за тією ж ціною, роздрібні торговці хочуть задовольнити споживача, але при цьому зберегти свою маржу, а витрати проходять по виробничому ланцюжку доки не дійдуть до фермера».
Дії фермера включають в себе «законодавчі ініціативи щодо розширення співпраці між первинними виробниками для підтримання їхньої позиції в продовольчому ланцюжку».
Це – дуже складна сфера для вирішення, але вона повинна бути з’ясована до того, як розпочнеться робота, вважає Едгар Гарсія Мансанілья.
«Відсутність нового покоління фермерів – реальність у деяких областях ЄС, і якщо витрати зростатимуть і надалі, ми можемо втратити екологічну цінність фермерів, – підкреслює він. – Я б порекомендував свинарям стати перетворювачами, відкрити свої ферми, вести діалог із суспільством і створювати цінності, як вони завжди це робили».