Виробництво свинини в І кварталі було на межі окупності
У І кварталі 2022 року виробники свинини балансували на межі окупності.
Про це свідчать результати бенчмаркінгового дослідження асоціації «Свинарі України» (АСУ).
За попередніми підсумками проміжного бенчмаркінгу собівартості, у січні-березні середньозважена собівартість виробництва свинини становила близько 38 грн/кг (без ПДВ).
«Середня ціна закупівлі свиней забійних кондицій у І кварталі склала 37,9 грн/кг, тож далеко не всі підприємства змогли окупити свої виробничі витрати, – зазначили в АСУ. – Якщо деякі оператори вивели показники рентабельності у позитивні значення, інші втрачали 3,8-9% на кожному реалізованому кілограмі».
Собівартість виробництва свинини у І кварталі 2022 року коливалася в межах 34-41,7 грн/кг (без ПДВ), тоді як у IV кварталі минулого року – в діапазоні 33,6-39,2 грн/кг.
«Помітна розбіжність пов’язана і з різними стратегіями кормозабезпечення й енергоефективності підприємств, і з рівнем інтенсифікації виробництва, продуктивності та здоров’я тварин тощо», – пояснили в АСУ.
Середньозважений показник у І кварталі 2022 року перевищив IV квартал 2021 року на 1,6%: відповідно 38 грн/кг проти 37,4 грн/кг.
Аналітики профільної асоціації зазначають, що основною причиною такої зміни стало підвищення матеріальних витрат не лише через здороження кормів, ветпрепаратів та інших виробничих ресурсів, а й ускладнення доступу до них у перші тижні війни та підвищення логістичних витрат.
Як повідомлялося, до 2031 року світове виробництво свинини зросте на 17%.