Виробництво свіжих молочних продуктів зростає значно повільніше
Виробництво свіжих молокопродуктів ще зростає, але значно меншими темпами. Це відбувається не тому, що у виробників обмежені можливості до нарощування виробництва, а через те, що споживчий попит стає обмеженим, пише Інфагро.
Хоча українці повертаються з-за кордону, платоспроможність населення погіршується, а інфляція стрімко зростає.
Зважаючи на обмежений попит, виробники не можуть збільшувати ціни на свіжі молочні продукти. Хоча в магазинах зростання цін ще помітно, але головним чином у результаті подорожчання логістики. Слабкий попит на тлі зростання пропозиції сприяє відновленню акційних розпродажів. Отже, прибутковість виробників молокопродуктів знову знизиться.
Найближчими тижнями кардинальних змін на ринку свіжих молокопродуктів не відбудеться: виробники не підніматимуть ціни, та в магазинах вони нижчими не стануть через вартість транспортних перевезень в Україні.
Імпорт свіжих молокопродуктів поки особливо не впливає на загальне збільшення пропозиції – якщо не зважати на відчутні обсяги гуманітарних вантажів, які складно порахувати.
Загалом у квітні Україна імпортувала незначний обсяг молока і кисломолочних продуктів, який не становить конкуренцію для вітчизняних виробників. Цього місяця закордонні поставки значно скоротяться, бо свіжі молокопродукти вже виключено зі списку критичного імпорту.
Нагадаємо, у квітні вершкове масло зросло в ціні на 4,2%.
Як повідомлялося, від початку війни право на експорт до Євросоюзу отримали три молочні підприємства.