Виникнення кетозу в корів пов’язано з особливостями раціону
Кетоз у корів може завдати серйозної шкоди тваринницьким господарствам, адже втрати молочної продукції сягають 70%. Найчастіше потерпають високопродуктивні породи корів, бо вони потребують більше енергії й мобілізують більше периферичного жиру, а тому перебувають у зоні вищого ризику виникнення кетозу.
Основна характеристика захворювання – порушення обміну білків, жирів і вуглеводів в організмі тварини. Наслідком є надмірне накопичення ацетону і двох кислот: ацето-оцтової і бета-оксимасляної.
Виникнення кетозу безпосередньо пов’язано з особливостями раціону. Серед основних причин, що призводять до захворювання, виділяють такі:
– надмірна кількість білків у раціоні й недостатня – вуглеводів;
– згодовування цвілих кормів, переважно макухи або силосу;
– гормональні порушення;
– зниження рівня глюкози в крові;
– дефіцит моціону;
– кондиція тіла корів перед отеленням: корови з кондицією ≥4 бали мають вищий рівень кетонових тіл, як порівняти з коровами нормальної вгодованості або ж худими.
Також вчені довели, що тварини, які часто потерпають від стресових чинників, більш схильні до кетозу.
Досить поширеною причиною кетозу є недостатність кальцію в організмі. Ця патологія може призвести до:
- зниження споживання сухої речовини й ацидозу;
- кетозу;
- зниження надоїв; – парезів і затримки плаценти; – зміщення сичуга;
- зниження тонусу матки та гладкої мускулатури передшлунків;
- ендометритів;
- репродуктивних проблем.
Також треба мати на увазі, що в ослабленому організмі фагоцитоз працює недостатньо.
Читайте також: Як діагностувати кетоз у корів
Додати коментар