Вміст і якість жиру в свинячій туші регулюється раціоном тварин

Склад жирних кислот у свинині має не лише нутрітивне значення, а відчутно впливає на структуру підшкірно-жирової тканини, її технологічні властивості та придатність до використання у певних категоріях продуктів.
На формування жирової тканини у свиней сильно впливає склад корму, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Жирні кислоти (компоненти жиру), які насамперед варто брати для розрахунку раціонів, об’єднані в дві великі групи: омега-6 й омега-3. Ідеальне їх співвідношення в кормі для свиней на відгодівлі ‒ 5:1.
Обов’язковим є контроль умісту альфа-ліноленової кислоти у фінішному кормі, особливо після досягнення тваринами живої маси 80 кг і вище. Його значення залежить від генетики свиней, типу й інтенсивності відгодівлі, кінцевої ваги.
Дослідним шляхом установлено позитивний вплив збалансованих хелатних комплексів на якісний склад туші свиней: знижувалася кількість жирової тканини й водночас збільшувалась м’язова, стимулювалася активність гормону інсуліну та підвищувався метаболізм вуглеводів.
Важливий компонент-фактор толерантності до глюкози працює над сприянням взаємодії між інсуліном і відповідними рецепторами в клітинах тіла свиней. Активність інсуліну посилюється завдяки здатності клітин засвоювати глюкозу та перетворювати її в енергію, що живить білок, а також відбувається синтез, ріст тканини (м’язів) і забезпечення роботи органів і систем організму.
Інсулін впливає на функціонування клітин печінки, м’язової й жирової тканин. У процесі метаболізму інсулін є драйвером анаболічних процесів і гальмує катаболічні процеси. Ця метаболічна активність на практиці пришвидшує синтез білка (ріст м’язів), одночасно сповільнюючи відкладення жиру.
Як повідомлялося, стрес у свиней впливає на якість м’яса.