Вітамін Е забезпечує антиоксидантний захист під час виводу молодняку птиці
Однією з умов оптимального забезпечення молодняку птиці жиророзчинними вітамінами в перші дні життя є їхній вміст в інкубаційних яйцях.
Поряд із тим кількість токоферолу в різних органах курчат залежить і від специфіки використання його самим зародком. Так, під час ембріогенезу в тканинах зародка накопичується приблизно 20% вітамінів А та Е, а решта – в залишковому жовтковому мішку, і використовується в перші дні післянатального розвитку.
Крім того, в ембріогенезі печінка зародків є місцем накопичення вітаміну Е (α-токоферолу), основна кількість якого використовується одразу ж після виводу.
Процес виводу молодняку птиці є значним стрес-чинником, тому існує потреба в значному антиоксидантному захисті, який і надає, зокрема, вітамін Е. Він має високу антиоксидантну активність у жовтку яєць, ефективно захищає тканини зародків у процесі ембріогенезу та в перші дні після виводу.
Додати коментар