Тваринництво

Використання ріпакових продуктів у годівлі птиці зменшує вартість кормів

Використання ріпакових продуктів у годівлі птиці зменшує вартість кормів

Ріпаковими макухою й шротом із низькоерукових сортів (00) допускається заміщувати до 2/3 за масою соняшникових макухи й шроту без зниження продуктивних показників птиці.

Найбільший економічний ефект у використанні ріпакових продуктів у годівлі птиці отримують за заміни ними дорожчих компонентів у раціонах, наприклад, аналогічних соєвих продуктів.

Так, для порівняння нинішня вартість ріпакових макухи й шроту становить 4,8-5 тис. грн/тонна, соєвого шроту – 9-10 тис. грн/тонна.

Існує можливість додавання в раціони курчат-бройлерів замість соєвого шроту ріпакової макухи в кількості 7,5% від маси комбікорму (5-14 дні), 10% (15-21 дні) та 15% (з 22-го дня й до кінця відгодівлі) з додаванням відповідно 0,5; 0,75 та 1 кг у розрахунку на 1 тонну комбікорму мультиензимного комплексу з целюлолітичною, ендополігалуктороназною, ксіланазною й альфа-галактозідазною активністю. До того ж собівартість відгодівлі знизилася на 7,2-13,6%.

За рівноцінної за протеїном заміни соєвого шроту на ріпаковий вартість кормів на одиницю приросту зменшується на 5,3%.

Ефективність використання ріпакових кормових продуктів підтверджується і закордонним досвідом його застосування. За даними доктора J. Jacob з Університету штату Кентуккі, за заміни соєвого шроту в раціонах птиці на ріпаковий собівартість годівлі птиці знижується на 4,7-8,3%, за заміни соєвої олії на ріпакову – на 6,2-7,8%.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!