Від мікоплазмозу курей особливо потерпають великі птахофабрики
Мікоплазмоз курей ‒ інфекційне захворювання, що уражує дихальні шляхи, а також впливає на суглоби та репродуктивну систему. Особливо поширене на великих птахофабриках, пише журнал «Наше птахівництво».
Чинники, що підвищують ризик зараження мікоплазмозом курей:
• висока щільність посадки птиці;
• погана вентиляція в пташниках;
• стрес унаслідок транспортування, зміни раціону чи температури;
• відсутність програм профілактики захворювань.
Збудниками хвороби є бактерії Mycoplasma gallisepticum і Mycoplasma synoviae. Мікоплазми не мають клітинної стінки, тому стійкі до багатьох антибіотиків, особливо тих, що діють на синтез клітинної стінки, як, наприклад, пеніциліни та цефалоспорини. Ця особливість ускладнює боротьбу з інфекцією.
Мікоплазмоз може передаватися не лише за безпосереднього контакту, а й через пил, воду та їжу.
Mycoplasma gallisepticum є основним збудником респіраторного мікоплазмозу, який найчастіше трапляється в курей, індиків та інших видів птиці. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом від хворої птиці, через транспорт, інвентар і персонал, а також яйця від батьківського поголів’я (вертикальне передавання).
Mycoplasma synoviae спричиняє інфекційний синовіт, що уражує суглоби та синовіальні мембрани птиці, спричиняючи кульгавість та інші фізіологічні проблеми.