Тваринництво

Важливий пробіотик 2 в 1 для птиці – термостійкий продуцент молочної кислоти

Пробіотики для вирощування птиці поділяють на дві великі категорії: спороутворювальні бактерії та бактерії, що продукують молочну кислоту (МКБ), пише журнал «Наше птахівництво».

Спороутворювальні пробіотики, переважно Bacillus, придатні для застосування в комбікормах, бо легко витримують гранулювання. Також вони здатні пригнічувати грампозитивні патогенні бактерії та виробляти травні ферменти.

Натомість МКБ продукують велику кількість молочної кислоти – активної речовини, що має багато способів дії, одночасно пригнічує зростання рН-чутливих шкідливих бактерій і є субстратом для інших корисних для здоров’я бактерій кишківника. До того ж МКБ – швидкі колонізатори, тому їх сприятливий вплив швидко досягається. Однак вони чутливі до високих температур і тиску, через що МКБ непридатні для гранульованих кормів.

Але пробіотик на основі штаму Bacillus coagulans DSM 32016 поєднує найкраще з обох категорій: він – термостійкий продуцент молочної кислоти. Завдяки утворенню спор цей пробіотик протистоїть стресовим чинникам навколишнього середовища під час гранулювання, зберігання та транспортування, витримує підвищену кислотність шлунку, щоб нарешті прорости в тонкому кишківнику, де його дія необхідна. У B. coagulans DSM 32016 є й інші переваги для здоров’я кишківника та загального здоров’я тварин.