Українські виробники позбулися нездорової конкуренції імпортної свинини, – думка
Нині склалися сприятливі умови для виробництва свинини, перш за все завдяки добрій ціні на кінцевий продукт і низькій – на зерно. Хоча решта ресурсів – ветпрепарати, ремонтне поголів’я, логістика – здорожчали.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосила власниця волинського фермерського господарства «Пан Продукт» Мирослава Чайковська.
«Для нас вартість зернової сировини має дуже велике значення. Адже ми все зерно купуємо: білкову групу – в південному регіоні, зернову – в західному», – зауважила вона.
Якість усього зерна господарство перевіряє в данській лабораторії. Після чого готує корми у власному комбікормовому цеху потужністю 5 тонн/год.
Раціони для «Пан Продукту» також складає данська компанія, вони ж контролюють якість змішування, помелу, показники всіх інгредієнтів за видами корму.
«Нарешті ми через певний дефіцит свинини на вітчизняному ринку отримали можливість постачати якісний продукт, позбулися нездорової конкуренції імпортної свинини – дуже дешевої і, як правило, не надто якісної, – зазначила Мирослава Чайковська. – До цього ми, виробники, здебільшого безрезультатно боролися за те, щоб держава скоротила імпорт свинини до України, врегулювала ринок зернових, бо навіть за цінами лютого утримувати поголів’я було надскладно. На жаль, ці позитивні зміни відбулися дорогою ціною – через війну».
Фермерка вірить, що після нашої перемоги ринок свинини стабілізується, як і ринок зернових.
«Але держава повинна регулювати імпорт свинини», – додала вона.
Хоча, як повідомлялося, за три квартали імпорт свинини зріс у 1,6 раза.