Тваринництво

У зеленій масі тритикале вміст протеїну в декілька разів вищий, ніж у пшениці

У зеленій масі тритикале вміст протеїну в декілька разів вищий, ніж у пшениці

Тритикале – одна з нетипових для нашого регіону кормових культур, яку розглядають нині для застосування в годівлі птиці.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Сьогодні у світі під цією культурою, яка є гібридом пшениці та жита, зайнято близько 5,5 млн га. Основними регіонами вирощування тритикале є Східна та Центральна Європа. Головним виробником-експортером зерна тритикале наразі виступає Польща: в цій країні вирощують понад 30% світового обсягу культури.

Для отримання значної кількості ранньої зеленої маси, сінажу та силосу краще вирощувати сорти кормового призначення. У зеленій масі тритикале вміст протеїну, цукрів, каротиноїдів у декілька разів вищий, як порівняти з пшеницею.

Комбіновані посіви тритикале з озимою викою та ріпаком дають вищі виходи зеленої маси, ніж жито та сорти м’якої пшениці.

Сорти зернового тритикале вирощують для отримання продовольчого та фуражного зерна. Це зерно також використовують у хлібопекарській, кондитерській, спиртовій, пивоварній промисловості.

Як повідомлялося, сумішка тритикале й горошку паннонського перспективна для жуйних тварин.