У США схвалили технологію виведення свиней, стійких до РРСС

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) схвалило генетичну модифікацію компанії PIC, що дозволяє виводити свиней, стійких до вірусу репродуктивно-респіраторного синдрому свиней (РРСС). Регулятор визнав цю технологію безпечною й ефективною, пише PigUA.
Як повідомили в компанії, це одне з перших в історії США офіційних схвалень генної модифікації для використання у промисловому тваринництві. Проте дозвіл не означає автоматичний запуск комерційного виробництва США.
Боротьба з РРСС дозволить покращити добробут тварин і зменшити екологічний вплив виробництва, наголосили у генетичній компанії.
РРСС підвищує потребу в антибіотиках більш ніж на 200%. А згідно з нещодавньою оцінкою життєвого циклу, усунення РРСС може зменшити викиди парникових газів на 5% у США, підкреслили в РІС.
У компанії підкреслюють, що м’ясо РРСС-стійких свиней не відрізняється від звичайного ‒ за винятком стійкості до вірусу. Це підтвердило незалежне дослідження, що охопило 97 показників якості та складу м’яса.
Колумбія та Бразилія вже позитивно оцінили цю технологію та регулюватимуть її як звичайне свинарство.
PIC прагне відповідального впровадження РРСС-стійких свиней у світі та працює над отриманням дозволів у інших країнах, аби забезпечити торгівлю та почати комерційні постачі.