Тваринництво

У США дали добро на вирощування ГМ-свиней для потреб харчування та медицини

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило використання генно-модифікованих свиней і для виробництва продуктів харчування, і в медичних цілях. Ці свині під назвою GalSafe можуть бути використані у виробництві ліків, для забезпечення органів і тканин для трансплантації людині, а також для виробництва м’яса, яке є безпечним для споживання людьми з алергією на м’ясо.

Про це пише Pig Progress.

Розроблені компанією Revivicor, вони є першими генетично зміненими тваринами, які FDA затвердило як для споживання людиною, так і для медичного використання.

Генетичне модифікування у свиней GalSafe виключає альфа-гал цукор, виявлений на поверхні свинячих клітин. Деякі люди можуть мати алергічну реакцію за вживання цукру, що міститься в звичайній яловичині, свинині, баранині й іншому червоному м’ясі.

Свині GalSafe потенційно можуть бути використані як джерело гепарину для розрідження крові (для форми, що не містить альфа-гал), зазначили в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

Крім того, тканини й органи свиней GalSafe можуть потенційно вирішити проблему імуновідторгнення у пацієнтів, які отримують ксенотрансплантати, оскільки вважається, що альфа-гал цукор є причиною відторгнення у пацієнтів.

FDA оцінило безпеку навмисної геномної модифікації (IGA) для тварин і людей, які вживають у їжу м’ясо таких свиней, а також намір розробника продукту продавати IGA з урахуванням його здатності виводити альфа-гал цукор на поверхні клітин свиней. Також FDA констатувало, що  потенційний вплив IGA свиней GalSafe на навколишнє середовище США не відрізняється від впливу звичайних свиней.

Умови утримання свиней GalSafe значно суворіші, ніж на звичайних свинофермах.

Як повідомлялося, поголів’я свиней в Україні зростає завдяки промисловому сектору.