У листопаді прибутки професійних виробників молока зросли на 3,4%
У листопаді умовна прибутковість виробництва молока в професійних господарствах, або Український молочний індекс (УМІ) зросла на 3,4%. Це відбулося внаслідок падіння ціни на корми, тоді як ціни на молоко зросли лише на 0,1%.
Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.
Серед кормів знову найбільше впали ціни на шроти олійних, подешевшала навіть кукурудза, натомість пшениця трошки зросла в ціні.
Прибутки виробників молока (у кого вони були) в листопаді 2021 року були вищі на 26%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, зауважив експерт. «Але це не тому, що зараз все так добре, а тому, що торік у цей час прибутки стрімко падали», – пояснив він.
Загалом за 11 місяців цього року молочники заробили на 17% менше, ніж за аналогічний період 2020 року.
Та наразі важливішим стає такий чинник, як альтернативні інвестиції, коли багато хто з тваринників готовий переорієнтуватися на зерно, яке дає дуже гарні прибутки, пояснив Андрій Ярмак.
Друга причина, яка теж негативно впливатиме на інвестиції у виробництво молока в Україні, – відкриття ринку землі. Зараз виробникам важливо захистити земельний банк, тому вони всі вільні кошти спрямовуватимуть на викуп землі. Отже, найближчі кілька років спостерігатиметься уповільнення інвестицій, вважає експерт.
«Поки світові ціни досить впевнено зростають. Тому ніби є всі причини сподіватися на якийсь позитив і в останньому місяці року, що принципово нічого не змінить – 2021-й буде найгіршим за п’ять років з точки зору прибутків для виробників молока», – резюмував він.
Як повідомлялося, у 2022 році від промислового сегменту очікують 3% зростання виробництва молока.
Довідка
УМІ – це відношення ціни на сире молоко ґатунку екстра до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Динаміка УМІ чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, бо ці чинники враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. В залежності від змін у рівнях ефективності в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.