Тваринництво

У І півріччі 39,5% молока на переробленні від професійних господарств було екстраґатунку

У І півріччі 39,5% молока на переробленні від професійних господарств було екстраґатунку

У І півріччі 2021 року на перероблення надійшло 494 тис. тонн коров’ячого молока ґатунку екстра – на 6,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Коров’яче молоко екстраґатунку постачають лише професійні господарства. І в обсязі сировини, яку вони поставили на перероблення, цей ґатунок становить 39,5% проти 35,1% у І півріччі минулого року. У загальному обсязі молока в Україні ця частка становить 32,3% проти 27,3% у І півріччі 2020 року.

Надходження сировини вищого ґатунку на перероблення у січні-червні цього року зросло на 2% – до 437,8 тис. тонн (28,6% у загальному обсязі проти 25,3% роком раніше). У структурі промислового молока цей ґатунок має 35% проти 32,6% у І півріччі минулого року. У господарств населення показник за рік не змінився – 0,1%.

Питома вага коров’ячого молока першого ґатунку у загальному обсязі сировини, що надійшла на перероблення в І півріччі цього року, зменшилася до 34,6% із 42,5% у січні-червні 2020 року. На перероблення надійшло на 26,3% менше такої сировини – 530,2 тис. тонн. Частка молока першого ґатунку у професійних господарств скоротилася з 31,4% у І півріччі 2020 року до 24,9%. У господарствах населення також спостерігалося скорочення – з 81,2% до 78,1%.

Присутність молока другого ґатунку на переробленні за підсумками І півріччя 2021 року є символічною – 4,1% (4,4% – за аналогічний період минулого року). В абсолютних цифрах це 63,5 тис. тонн, що на 14,7% менше, ніж за І півріччя 2020 року. Хоча у господарствах населення частка молока другого ґатунку зросла з 17,2% у січні-червні минулого року до 20,1% цього року. У промислових виробників молока – скоротилася з 0,7% до 0,6%.

Частка молока, що надійшло на перероблення охолодженим до 10 ℃, у загальному обсязі дещо втратила (0,6%), як порівняти з аналогічним періодом 2020 року, – до 67,2%. При цьому у підприємств у І півріччі 2021 року такої сировини теж поменшало до 76,1% проти 77,6% роком раніше. У господарств населення ж навпаки – зросло до 60,1% проти 57,5%.

Як повідомлялося, у І півріччі 2021 року на перероблення надійшло 1,61 млн тонн молока, з яких 1,41 млн тонн – коров’яче (-10,6% менше проти аналогічного періоду минулого року).