Тваринництво

У 2019 році молоко залишилося найрентабельнішим продуктом у тваринництві

У 2019 році молоко залишилося найрентабельнішим продуктом у тваринництві

Рівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах за підсумками 2019 року сягнув 20,6%, перевищивши результати 2018 року на 4,5%. Також це – найвищий показник 2019 року серед усіх видів тваринницької продукції.

Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко з посиланням на дані Державної служби статистики.

За його словами, на сільгосппідприємствах виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів є стабільно прибутковим з 2007 року. Причому торішній рівень рентабельності є другим із 1994 року і поступається лише показнику 2017 року (26,9%).

У фермерських господарствах рівень рентабельності у 2019 році був дещо меншим – 20,1%. Однак він також перевищив показник 2018 року (18%).

Крім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 році залишилось лише виробництво свиней на м’ясо – 4,7% проти 6,9% у 2018 році.

Виробництво яєць, яке у 2018 році мало рівень рентабельності 5,4%, торік стало збитковим (-23,5 %).

Рентабельність виробництва м’яса птиці знизилася з 5,7% у 2018 році до -3,7% торік.

Також збитковим традиційно залишилося виробництво м’яса великої рогатої худоби (-27,1 %), овець і кіз (-39,7 %), вовни (-71,1 %) і меду (-32,2 %).

Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м’ясо птиці (13,2 %) та меду (28,4 %), підкреслив Юрій Лупенко.

Зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва на сільгосппідприємствах пов’язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 рік склало 3,2%. Водночас хронічна збитковість виробництва м’яса і вовни потребує спеціальної підтримки, тим більше, що рівень споживання м’яса в Україні ще далекий від раціональних норм, підсумував науковець.

Нагадаємо, вперше у червні зросла умовна прибутковість виробництва молока.