Трав’яне борошно й кукурудза у комбікормах для птиці надають жовткам гарного кольору
За годівлі птиці комбікормами, що містять кукурудзу й 3-5% трав’яного борошна, жовток яєць, тушки та жир птиці набувають гарного жовтого кольору, що поліпшує їхній товарний вигляд.
За вмістом протеїну трав’яне борошно переважає зернові корми (пшеницю, кукурудзу, ячмінь) в 1,5-2 рази, проте поступається бобовим й олійним культурам і продуктам їх переробки.
Протеїн трав’яного борошна містить усі основні незамінні амінокислоти в оптимальному співвідношенні.
Трав’яне борошно має також багатий склад мінеральних речовин: кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, залізо, марганець, бор, мідь, кобальт, молібден, нікель, хлор, йод, перевершуючи за їх умістом зернові корми у 2,5-3 рази.
Уміст каротину в люцерновому борошні перевищує його вміст у жовтій кукурудзі більше ніж у 50 разів, у моркві – вдвічі-втричі.
Трав’яне борошно також значно переважає інші рослинні корми за вмістом життєво важливих вітамінів Е та К.
Каротин, ксантофіли, сапоніни, флавоноїди, вітамін Е та інші біологічно активні речовини надають борошну гіпохолестеринемічні, протизапальні, антимікробні, протигрибні й антиоксидантні властивості.
Усе це робить особливо перспективним використання трав’яного борошна у виробництві органічної продукції птахівництва як натурального кормового компонента багатофункціонального призначення.
До недоліків трав’яного борошна, що обмежує кількість його введення в раціони птиці, належить високий уміст клітковини.
Додати коментар