Товщина шкаралупи яєць птиці свідчить про забезпеченість вітаміном D3
Критерієм забезпеченості вітаміном D3 у дорослої птиці є товщина шкаралупи яєць. Залежно від виду, кросу і ліній ці показники можуть варіюватись, проте основні нормативні цифри зазначено у чинних державних стандартах України.
Так, згідно з ДСТУ 8118:2015, товщина шкаралупи курячих яєць має становити – 0,3-0,33 мм залежно від її забарвлення та напряму продуктивності птиці.
Стандарт на інкубаційні яйця індиків (ДСТУ 1946-95) регламентує ці показники в межах 0,35-0,36 мм залежно від кросу птиці.
Нормативний документ РСТ УССР 1969-86 (інкубаційні яйця качок) зазначає за норму товщину шкаралупи у 0,32-0,33 мм залежно від типу качок.
А ДСТУ 2022-91 (інкубаційні яйця гусей, цесарок, перепелів) регламентує для гусей різних напрямів продуктивності товщину шкаралупи 0,5-0,55 мм, для цесарок – не менше як 0,55 мм, для перепелів – мінімум 0,18 мм.
Додати коментар