Система контролю NIRS дозволяє оптимізувати закупівлі кормових компонентів
За допомогою ближньої інфрачервоної спектроскопії (NIRS) можна точно вимірювати вміст найважливіших поживних речовин у кормовій сировині – від її надходження на комбікормовий завод до виробництва готових кормів
Ця технологія стала галузевим стандартом на більшості ринків у всьому світу, пише журнал «Наше птахівництво».
Використання експрес-системи NIRS для контролю якості кормових компонентів мірою їх надходження на підприємство дозволяє оптимізувати закупівлі, зберігання і, за потреби, перегляд цін або відмову від постачань. Однак для досягнення такого рівня контролю якості відбирання проб слід проводити у встановлений і стандартно відтворений спосіб, щоб уникнути систематичних помилок бо мінливості, спричинених методом відбирання проб. Тому дуже важливо розробити і постійно дотримуватися узгодженого протоколу відбирання проб, зокрема щодо часу, місця, способу і частоти.
Такі ж вимоги і щодо перевірки готових кормів. Метод відбирання проб треба розробити так, щоб захоплювати репрезентативну пробу від оцінюваної партії. У протоколі відбирання проб має бути зазначено, що проби відбирають із різних частин партії, включно з серединою, верхом і з краю, з використанням стандартного устаткування і методів.
Пристрій для взяття проб має вловлювати репрезентативну пробу і не пропускати особливо великі чи дрібні частинки.
Ідеальна кількість зразків, які слід взяти з партії, може бути розрахована за допомогою формули, заснованої на коливаннях умісту поживних речовин в партії вантажу. Наприклад, якщо метою дослідження є аналіз умісту сирого протеїну в партії зі 100 мішків рибного борошна (де відхилення становить 0,7% відповідно до попередніх даних, а передбачуваний результат аналізу не повинен відрізнятися від фактичного значення більш ніж на 5%), то слід відібрати 10 зразків.
Головною умовою для отримання уявлення про мінливість показників вмісту поживних речовин у сировині за допомогою NIR-спектроскопії є доступ до загальної бази результатів аналізів, одержуваних шляхом вимірювання кожної партії сировини.