Тваринництво

Свинина в роздрібі дешевшає пів року поспіль

У березні свинина на прилавках національних торговельних мереж ще подешевшала. Середня роздрібна ціна охолодженої свинини сягнула 188,5 грн/кг, що на 1,2% менше, ніж у лютому.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Хоча на початку березня було незначне подорожчання, загалом ціни на охолоджені свинячі субпродукти були нижчими, ніж місяцем раніше, додали в АСУ. Так, майже на 5% знизилася ціна свинячого стегна, на 3% ‒ вирізки й грудинки, на 2% ‒ лопатки.

Утім, не всі охолоджені частини свинячої туші відреагували відповідно: ціни стейка й корейки не змінилися, натомість ошийок подорожчав на 3,7%.

«Послаблення цін на свинину в роздрібі спостерігаємо вже пів року ‒ з жовтня 2023 року, і воно лише частково віддзеркалює зниження закупівельних цін на свиней забійних кондицій, ‒ наголосили в АСУ. ‒Зокрема, живець свиней за цей період подешевшав більше ніж на 22 грн/кг, тоді як середні ціни на полиці втратили лише 19,5 грн/кг».

Зміна цін на м’ясну сировину спостерігається на тлі сезонного зниження ринкової активності восени й узимку, а також погіршення платоспроможності населення, що збіглося з відновленням пропозиції свинини, зокрема за рахунок діяльності ситуативних/нових гравців ринку, пояснили в галузевій асоціації.