Тваринництво

Свинина дорожчає повільніше за інші види м’яса

Свинина дорожчає повільніше за інші види м’яса

Роздрібні ціни на охолоджену свинину в січні були у середньому на 7,7% вищими, ніж рік тому.

Про це свідчать результати моніторингу національних мереж супермаркетів, повідомляє асоціація «Свинарі Украхни».

Різниця між цінами у січні цього року та аналогічного періоду 2021 року коливалася в межах 3-11% у бік здороження, залежно від виду охолодженого м’ясного напівфабрикату. До прикладу, середні ціни свинячої корейки та стейку піднялися на 10-11% – до 151 та 164 грн/кг відповідно. Тазостегнова частина та несезонний наразі ошийок додали близько 3,5%, як порівняти з торішньою позначкою. Їх ціна у перший місяць 2022 року склала 116,5 грн/кг та 147,9 грн/кг відповідно.

При цьому темпи зростання ціни на свинину значно поступаються подорожчанню інших видів м’яса. Так, за даними Державної служби статистики, середня споживча ціна яловичини у січні склала 195,6 грн/кг, що майже на 31% дорожче, ніж у січні 2021 року. Куряча тушка зросла в ціні на 28% (до 73,5 грн/кг), а куряче філе – на 30,5% (до 122,65 грн/кг).

Серед основних причин підвищення роздрібних цін – глобальні інфляційні процеси, які не оминули й Україну. За оцінками Держстату, інфляція на ринку продуктів харчування у січні 2022 року проти аналогічного періоду минулого року склала 14,5%.

Крім того, на зростання роздрібних цін вплинули вищі ціни закупівлі живих свиней на початку цього року – у середньому 47 грн/кг живця. Хоча такий рівень не покриває стрімкого подорожчання енергоносіїв та подальшого зростання вартості кормових інгредієнтів. Виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або й у збиток.

Як повідомлялося, у січні Україна вчетверо збільшила закупівлі імпортної свинини.

Нагадаємо, середня ціна закупівлі живця свиней зупинилася на 43,7 грн/кг.