Тваринництво

Світове споживання свинини зросте на 5% до 2034 року

Світове споживання свинини зросте на 5% до 2034 року

Глобальний попит на свинину зростатиме і протягом наступного десятиліття, попри зміни харчових звичок у розвинених країнах.

Про це йдеться у новому довгостроковому прогнозі Організації економічного співробітництва та розвитку (OECР) і ФAO, пише PigUA.

За оцінками експертів, до 2034 року світове споживання свинини збільшиться майже на 5%, як порівняти з 2024 роком. Основним драйвером стане економічний розвиток і підвищення купівельної спроможності населення в країнах, що розвиваються.

Найбільший приріст споживання очікується в регіонах, де м’ясо традиційно було менш доступним: Африка ‒ до 39%, Центральна Америка ‒ подібні темпи.

Поштовхом виступить урбанізація, розвиток торговельної інфраструктури та розширення середнього класу.

Водночас у Євросоюзі прогнозують зниження споживання свинини приблизно на 4% до 2034 року. На це впливатимуть:

  • зміна харчових уподобань споживачів;
  • зростання популярності альтернативних джерел білка;
  • підвищений інтерес до екологічності виробництва;
  • посилення вимог до благополуччя тварин;
  • загальна тенденція до скорочення споживання м’яса.

Попри загальне збільшення споживання у світі, виробники свинини стикаються з низкою структурних викликів:

  • посилення екологічних і регуляторних норм;
  • необхідність зменшення вуглецевого сліду виробництва;
  • вимоги до добробуту тварин;
  • модернізація виробництва під очікування глобальних ринків.

Аналітики наголошують, що свинарські компанії мають адаптуватися відразу у двох напрямах: нарощувати виробництво для ринків, де попит стрімко зростає, й дотримуватися суворіших нормативних вимог, які стають стандартом у розвинених країнах.

Глобальний ринок свинини, за прогнозом OECР/ФAO, демонструватиме стабільне зростання і дедалі більші вимоги до якості, екологічності й відповідальності виробництва.

Як повідомлялося, USDA знизило прогноз виробництва свинини у США цього року.