Світове споживання свинини зросте на 5% до 2034 року
Глобальний попит на свинину зростатиме і протягом наступного десятиліття, попри зміни харчових звичок у розвинених країнах.
Про це йдеться у новому довгостроковому прогнозі Організації економічного співробітництва та розвитку (OECР) і ФAO, пише PigUA.
За оцінками експертів, до 2034 року світове споживання свинини збільшиться майже на 5%, як порівняти з 2024 роком. Основним драйвером стане економічний розвиток і підвищення купівельної спроможності населення в країнах, що розвиваються.
Найбільший приріст споживання очікується в регіонах, де м’ясо традиційно було менш доступним: Африка ‒ до 39%, Центральна Америка ‒ подібні темпи.
Поштовхом виступить урбанізація, розвиток торговельної інфраструктури та розширення середнього класу.
Водночас у Євросоюзі прогнозують зниження споживання свинини приблизно на 4% до 2034 року. На це впливатимуть:
- зміна харчових уподобань споживачів;
- зростання популярності альтернативних джерел білка;
- підвищений інтерес до екологічності виробництва;
- посилення вимог до благополуччя тварин;
- загальна тенденція до скорочення споживання м’яса.
Попри загальне збільшення споживання у світі, виробники свинини стикаються з низкою структурних викликів:
- посилення екологічних і регуляторних норм;
- необхідність зменшення вуглецевого сліду виробництва;
- вимоги до добробуту тварин;
- модернізація виробництва під очікування глобальних ринків.
Аналітики наголошують, що свинарські компанії мають адаптуватися відразу у двох напрямах: нарощувати виробництво для ринків, де попит стрімко зростає, й дотримуватися суворіших нормативних вимог, які стають стандартом у розвинених країнах.
Глобальний ринок свинини, за прогнозом OECР/ФAO, демонструватиме стабільне зростання і дедалі більші вимоги до якості, екологічності й відповідальності виробництва.
Як повідомлялося, USDA знизило прогноз виробництва свинини у США цього року.