Структурні особливості шкаралупи впливають на водо- та газообмін яйця
Багато в чому водо- та газообмін яйця залежать від структурних особливостей шкаралупи, пише журнал «Наше птахівництво».
Газопроникність шкаралупи курячих яєць – у межах 6,6·10-6–16·10-6 м3/м2с, вологопроникність — 0,7·10-7–1,7·10-7 кг/м2с. Ці показники можуть змінюватися залежно від ділянки яйця, породи, напряму продуктивності та віку птиці.
Так, проникність шкаралупи зазвичай нижча на гострому кінці яйця. Також вона вища в яєць птиці яєчного напряму продуктивності, ніж у м’ясної птиці. Зі збільшенням віку стада газо- та вологопроникність шкаралупи знижуються.
Кутикула яйця – суттєвий бар’єр для газообміну, і на це треба зважати за інкубації яєць. Видалення кутикули яйця значно збільшує проникність шкаралупи: газопроникність зростає до 31·10-6–56·10-6 м3/м2с, вологопроникність – до 3·10-7–6·10-7 кг/м2с.
Раніше ми писали, про що свідчить прозора яєчна шкаралупа.