Стрептококоз птиці: як ліквідувати наслідки
За встановлення стрептококозу у птахогосподарстві проводять щоденне вибракування хворої, ослабленої та некондиційної птиці, яку знищують безкровним методом й утилізують.
Підозрілу щодо захворювання птиці лікують препаратами, до яких чутливий збудник у конкретному господарстві.
У неблагополучних господарствах проводять аерозольну дезінфекцію приміщень за присутності птиці дезінфектантами, рекомендованими для оброблення птиці. Послід знезаражують біотермічним методом.
Згідно з показниками, можливий забій усієї птиці неблагополучної ферми за обов’язкового дотримання ветеринарно-санітарних вимог. Тушки та внутрішні органи птиці, хворої на стрептокок, утилізують, пух і перо дезінфікують.
На забої умовно здорової птиці з неблагополучних господарств проводять повне патрання тушок. Отримані продукти забою використовують для харчових цілей після знезаражування.
За виснаження, наявності кров’яного ексудату в грудочеревній порожнині, крововиливів у підшкірній клітковині й інших змін, тушки утилізують або знищують.
Яйця, отримані від птиці з неблагополучних господарств, дезінфікують і використовують для внутрішньогосподарських потреб після проварювання щонайменше 10 хвилин.
У птахогосподарствах, неблагополучних щодо бактеріозу, проводять заходи з підвищення резистентності організму, максимально покращують санітарно-гігієнічні параметри. За потреби здійснюють обробку антибактеріальними препаратами.
Після забою птиці та повного звільнення приміщення здійснюють санацію з обов’язковим механічним очищенням приміщень, обладнання й інвентарю, миттям із дезінфектантами та дезінфекцією. Пташник обробляють ультрафіолетом.
Карантинні обмеження з птахогосподарства знімають через 30 діб після останнього виявлення хворої чи підозрілої у захворюванні птиці та проведення остаточних ветеринарно-санітарних заходів.
Довідка
Стрептококоз птиці – інфекційна хвороба, що проявляється в септичній або локальній формі й характеризується паралічами, артритами, кон’юнктивітами.
Додати коментар