Тваринництво

Собівартість овечого молока зросла на 50%

Собівартість виробництва овечого молока в Україні зросла на 50%, проте його ціна – лише на 10%.

Про це розповів керівник СТОВ «Волиця» (Хмельницька область) Василь Волиця, пише AgroPortal.

За його словами, на собівартість вплинула вартість кормів і тарифи на електроенергію.

«Ціна складових кормів збільшилися вдвічі, –  пояснив Василь Волиця. – Окрім того, зросли тарифи. Якщо торік за електроенергію ми платили в межах 80 тис. грн, то цього року аналогічне споживання обійдеться в 140-150 тис. грн».

Також торік підприємство зібрало гірший урожай культур, ніж очікувало.

«Це – наслідок кліматичних умов, – зауважив керівник господарства. – Врятувало те, що піднялися ціни на сільгосппродукцію».

Попри все, найближчим часом підприємство продовжить нарощувати поголів’я.

«Наразі маємо 600 овець. Два роки тому починали з 50 голів, – зазначив Василь Волиця. – Хотілося б поетапно розширитися до 1,2 тис., потім – до 2 тис. голів. Далі дивитимемося: якщо буде вигідно, займатимемося, ні – продамо на м’ясо».

Нарощення поголів’я – це можливість для підприємства співпрацювати з Туреччиною.

«Мав попередні розмови з турками. Вони готові співпрацювати, коли поголів’я сягає 2 тис., – зазначив фермер. – Хочу спробувати розвести – у такому випадку ми можемо говорити про укладання договорів. Тим паче вони хочуть брати як живих тварин, так і забійною вагою».