Скільки років знадобиться, аби українська свинина та яловичина потрапили на ринок Південно-Африканської Республіки
Мінімум п’ять років знадобиться Україні, щоб організувати постачання свинини та яловичини до Південно-Африканської Республіки. Про це на своїй сторінці в Facebook пише економіст Інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.
«Реалії наступні — в найближчі 5-6 років, за найбільш оптимістичними оцінками, постачати свинину до ПАР Україна навряд чи буде», — зазначає він.
Як підкреслює Ярмак, у ПАР існує складна бюрократична процедура входження на ринок, що вже відчули українські виробники курятини.
«Птахівники, які вже багато часу витратили на доступ до ринку ПАР, навряд чи отримають доступ до цього ринку найближчими роками», — підкреслює експерт.
По курятині Україна вже два роки є третьою в черзі після Естонії та Сербії.
«Реалії такі, що цим (у ПАР. ‒ Ред.) займається лише одна людина, і лише на обробку анкети йде півтора року. Після того, як анкета оброблена, якщо вона заповнена не дуже якісно, можна втратити свою чергу, і стати знову позаду тих, хто анкету заповнив якісно. Однак, навіть якщо все ідеально, то потрібно організувати інспекційний візит. Причому візити по трьох напрямах: здоров’я тварин, відгодівля та переробка. І тільки після успішної інспекції, коли немає зауважень, може бути прийнято позитивне рішення», ‒ описує процедуру Ярмак.
По свинині та яловичині Україна ‒ на 6-7 місці. «Рахувати, скільки нам років чекати, можна самостійно», — додає експерт.
Водночас, наголошує він, ринок ПАР є перспективним для українського м’яса, в тому числі як хаб для входження на ринки інших країн Субсахарської Африки.
Нагадаємо, на початку червня в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що ПАР зацікавлена імпортувати свинину з України.
Додати коментар