Тваринництво

Що спричиняє підвищений уміст соматичних клітин у молоці

Поділитись:
Що спричиняє підвищений уміст соматичних клітин у молоці

У молоці здорової корови міститься від 50 до 250 тис./куб. см соматичних клітин.

У разі маститу кількість соматичних клітин зростає до 1-1,5 млн/куб. см і більше в секреті молочної залози.

Наявність у молоці великої кількості соматичних клітин призводить до серйозного зниження його якісних показників. З такого молока неможливо виготовити якісні продукти (сир молочнокислий, сир твердий, кефір, йогурт тощо).

Підвищений уміст соматичних клітин у молоці спостерігається й у здорових корів у перші дні після отелення, перед запуском тварин, під час охоти та в період різних захворювань тварини.

Уміст соматичних клітин у молоці може підвищуватися і від інших чинників:

– форма вимені. Тварини з малопридатним до доїння вим’ям погано видоюються, відбувається подразнення тканин залози, частіше хворіють на мастит;

– обмін речовин впливає на імунний захист. Через напружений обмін речовин деякі тварини швидше за інших реагують на порушення ззовні підвищенням умісту соматичних клітин;

– порушення під час доїння. Недостатня гігієна вимені, недосконале обладнання, неправильне надягання й несвоєчасне відімкнення доїльних апаратів, занадто тривалий період доїння та відсутність контролю за видоюванням сприяють виникненню захворювань вимені;

– дефекти доїльного обладнання. Занадто високий або низький рівень вакууму, коливання вакууму, висока або мала частота пульсацій, низька і висока молоковіддача, зношена дійкова гума спричиняють подразнення вимені;

– недостатня гігієна. Загальна антисанітарія в корівнику, недостатній санітарний догляд за вим’ям, доїльним обладнанням, відсутність дезінфекції сприяють збільшенню бактеріального обсіменіння і, як наслідок, ризику інфікування;

– порушення утримання. Гострі краї огороджувальних решіток, гладка поверхня підлоги можуть стати причиною травм вимені та дійок. Як наслідок, підвищується ризик зараження тварин;

– порушення годівлі. Недостатнє забезпечення енергією, дефіцит сирої клітковини з наступним виникненням кетозу й ацидозу, брак вітамінів, мікроелементів і селену знижують опірність організму до інфекцій.

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями