Тваринництво

Середня роздрібна ціна свинини у квітні зросла до 131 грн/кг

Середня роздрібна ціна свинини у квітні зросла до 131 грн/кг

У квітні середня роздрібна ціна свинини зросла на 1 грн/кг – до 131 грн/кг. Найвідчутніше – на 2,2-2,5 грн/кг (1,3-1,7%) – подорожчали преміальні сезонно популярні частини: стейк, вирізка, корейка без кістки, ошийок.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ) за результатами моніторингу цін ключових національних торговельних мереж.

Така динаміка досить типова й очікувана з наближенням великодніх свят та пікнікового періоду. Водночас роздрібна ціна на всесезонну лопатку залишилася незмінною, а свиняче охолоджене стегно навіть подешевшало на 5%, додали в АСУ.

Тим часом курятина у квітні в середньому подешевшала на 1,5% – насамперед за рахунок зниження цін на філе (-1,8%) та стегно (-5,25%). Яловичина, індичатина та м’ясо качки практично не змінилися в ціні (+/-0,5%).

Хоча свинина у роздрібі протягом квітня подорожчала, середня ціна напередодні Великодня була на 1,5% нижчою, ніж на початку року (132,8 грн/кг у січні), зауважили в АСУ. Натомість яловичина минулого місяця була в середньому на 6,8% дорожчою ніж у січні, курятина – на 1,1%, м’ясо качки — на 3,7%.

За рік темпи зростання цін на ці види м’яса також вищими: тоді як свинина в роздрібі подорожчала на 2%, яловичина з квітня 2021 року – на 28%, курятина – на 22%, індичатина — на 11,6%.

Проте з часом інфляційні процеси й інші ринкові чинники можуть відчутніше змінювати цінники на охолоджені напівфабрикати зі свинини, вважають у галузевій асоціації.

Як повідомлялося, ціни на свиней забійних кондицій зміцнилися.