Середня ціна закупівлі живця свиней – уже понад 50 грн/кг
У кінці травня середня ціна закупівлі свиней забійних кондицій зупинилася на рівні 50,2 грн/кг – на 1,6% вище, ніж попереднього тижня.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».
У відповідь на заготівельну активність м’ясопереробників і запити на додаткові товарні партії близько чверті операторів змогли скорегувати ціну живця свиней на 0,2-1 грн/кг. Хоча більшість товарних партій реалізували по 50-52 грн/кг, епізодично зустрічалися і вищі, і нижчі ціни.
І якщо на початку травня ціна 53 грн/кг була виключно епізодичною за реалізації невеликих партій (до 100 голів) і переважно на крайньому заході України, то цього тижня такий рівень з’явився на сході і в центрі.
Відчутний брак пропозиції свинини дозволив операторам східних областей не тільки консолідуватися з ціновим діапазоном інших регіонів, а й уперше за тривалий час задати ціновий максимум.
Також цього тижня низка операторів з інших регіонів була змушена скоротити тижневі обсяги реалізації через меншу забійну кондицію свиней. Виробники зазначають, що зараз на ринок виходять тварини, які після кількох тижнів воєнних раціонів повільніше доходять до звичних забійних кондицій. Тому оператори змушені або довше відгодовувати цих свиней, або реалізувати їх меншою масою, що у будь-якому разі обмежує сукупну пропозицію промислової свинини.
Нагадаємо, 71 підприємство утримує 66,5% усього промислового поголів’я свиней.
Як повідомлялося, яловичина трохи подешевшала у квітні, ціна ж курятини лишилася незмінною.