Тваринництво

Серед м'ясної ВРХ краща продуктивність ‒ у абердин-ангусів і південної м'ясної, ‒ досвід

Серед м'ясної ВРХ краща продуктивність ‒ у абердин-ангусів і південної м'ясної, ‒ досвід

Експлуатація м’ясної великої рогатої худоби значно триваліша за молочної.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише керівник напряму тваринництва агрогрупи «Агрейн» Олександр Буднік.

«За своє життя м’ясна корова а «Агрікор Холдингу» (Чернігівському кластері групи компаній «Агрейн») народжує щонайменше 10-11 телят, адже навантаження на її організм менше, бо вона виробляє менше молока, як порівняти з молочною. У нас навіть є тварини, які народили по 18-20 телят і ще придатні до господарського використання», ‒ зазначає він.

Рівень продуктивності в компанії визначають за допомогою спеціалізованої програми для м’ясного скотарства на основі певних стандартів. Усі тварини ідентифіковані, дані від народження теляти вводять у програму, додає Олександр Буднік.

Одним із критеріїв продуктивності корови є вага теляти під час відлучення. Також зважають на те, як вона вигодувала теля, тільна чи нетільна, якщо нетільна, то з яких причин тощо.

«За нашими спостереженнями, кращу продуктивність дає абердин-ангуська худоба та південна м’ясна», ‒ зауважує Олександр Буднік.

Так, абердин-ангуси здатні тривалий час зберігати високі середньодобові прирости живої маси на рівні 1,2-1,5 кг за повільного накопичення жиру. Вага новонародженого теляти цієї породи ‒ близько 25 кг. При цьому вже до 6-місячного віку телята важать по 170-180 кг. За добу молоді телички/бички набирають близько 1 кг. У віці 15 місяців телиця вже готова до запліднення. Вага 1,5-річної тварини становить близько 550 кг. Добре годовані зрілі корови важать по 750 кг, а бики абердин-ангуси ‒ по 900 кг. Із корів абердин-ангуської породи можна виробляти до 70% м’ясних продуктів.

За словами Олександра Будніка, у ВРХ південної м’ясної породи середньодобові прирости на дорощуванні й відгодівлі ‒ 1-1,3 кг, забійний вихід ‒ 60-63%, а вихід м’якуша ‒ 83-84%. При цьому витрати кормів на 1 кг приросту живої маси ‒ 6,5-6,6 кормових одиниць, вихід телят ‒ 85-93%.

Раніше ми писали, які схрещування порід ефективні в м’ясному скотарстві.

Довідка

«Агрікор Холдинг» (Чернігівський кластер групи компаній «Агрейн») розводить 7 м’ясних порід ВРХ: абердин-ангус, шароле, лімузин, м’ясний симентал, поліська м’ясна, південна м’ясна (асканійський тип), знам’янський тип поліської м’ясної.