Ринок яєць в Україні збалансований
Негативних прогнозів на 2026 рік для ринку харчового яйця немає, крім форс-мажорів, як-от війна чи панзоотії.
Про це в журналі «Наше птахівництво» пише начальник відділу продажів ТОВ «Інкуба» Євген Хайлов.
«У 2025 році поголів’я птиці зросло, підприємства вчасно закомплектували ремонтний молодняк, значно краще підготувалися до осінньо-зимового періоду, ніж у попередні роки, ‒ зазначив він. ‒ Експорт продукції залишається стабільним із тенденцією до зростання, а ціни на продукти галузі стабільніші, ніж у минулі роки».
Ринок яєць в Україні нині динамічний: виробництво відновилося та перевищує внутрішній попит, частина продукції експортується, наголосив експерт.
«Попри достатню пропозицію, ціни зростають через сезонність, подорожчання кормів і високі витрати на енергію, а також через активний експорт, орієнтований на вигідні ринки ЄС. Це збільшує виторг галузі, але водночас впливає на внутрішні ціни», ‒ зауважив Євген Хайлов.
Серед ключових ризиків аналітики виділяють коливання цін на корми й енергоносії, можливі регуляторні обмеження експорту та сезонні спади виробництва.
Водночас є перспективи: інвестиції в модернізацію виробництва, стабільний попит на зовнішніх ринках і розширення присутності в ЄС та інших імпортерів.
«Загалом ринок яєць в Україні збалансований, але чутливий до витрат і сезонних коливань. Якщо виробничі витрати залишаться високими, ціни зростатимуть надалі, а активний експорт допомагатиме компенсувати надлишок продукції та підтримувати стабільність галузі», ‒ резюмував Євген Хайлов.