Тваринництво

Роботу кормового столу корів коригують за допомогою 6-бальної оцінки

Головним критерієм оптимальної роботи кормового столу на фермі має стати бальна оцінка його спорожнення, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Бо дотримання коровою норми максимуму споживання сухої речовини за повної відповідності її поживності нормі не може гарантувати максимального її споживання. Адже в одній групі будуть корови з різним індивідуальним обсягом споживання корму.

Крім того, на споживання впливає ступінь змішаності раціону, гранулометричний склад його окремих компонентів, смакові уподобання тварин щодо окремих компонентів і їхні суміші.

У практиці скотарства широке застосування отримала система 6-бальної оцінки роботи кормового столу. Якщо на кормовому столі не лишається залишків чи розкидано корму менше як 5% маси від заданої кількості за добу (0-1 бали), це означає, що корів не догодовують.

Ідеально, якщо через годину після останньої годівлі на кормовому столі лишається шар корму 5-10% маси від заданої кількості за добу (2 бали).

Товща шару залишків на кормовому столі 5,1-7,6 см або понад 7,6 см (відповідно 25% і 50% маси від заданої кількості за добу) свідчить про те, що корів перегодовують (3 і 4 бали).

Якщо корови майже не доторкнулися до корму (5 балів), це сигнал, що їх перегодовують, вони хворіють або корм неякісний.

Фіксація оцінки роботи кормового столу 0-1 бал має слугувати підставою для збільшення добової даванки змішаного корму по масі без корекції поживності добового раціону та його вологості. Таке збільшення роблять з розрахунку 1-1,5 кг сухої речовини на добу, що має збільшити добовий удій на 1,5-2 кг молока.

Якщо споживання корму з кормового столу через 2-3 дні після цього знову буде 1 бал, норму годівлі збільшують доти, допоки не буде досягнута відмітка у 2-3 бали.

Якщо після добавки добової дачі корму надій корів не змінився, це означає, що корови були недостатньо вгодовані. У такому разі очікувати збільшення надою слід через 10-12 днів після відновлення вгодованості.

Нагадаємо, взимку додаткове освітлення кормового столу корів на 5-7% підвищує надої.