Різні каротиноїди відкладаються у яйці з різною інтенсивністю
Одна з найважливіших функцій каротиноїдів – здатність перетворюватися в організмі птиці у вітамін А – ретинол, пише журнал «Наше птахівництво».
Крім того, каротиноїди беруть участь у всіх основних біохімічних процесах росту, розвитку та розмноження, а також сприяють засвоєнню органічних і мінеральних речовин через клітинні мембрани, виступають антиоксидантами.
Численні дослідження довели пряму залежність між умістом каротиноїдів у кормах і жовтку яєць, а також між кількістю каротиноїдів, вітамінів А та Е у жовтку та печінці зародків і добових курчат.
При цьому різні каротиноїди відкладаються у яйці з різною інтенсивністю. У середньому в жовтку яєць каротиноїди та ксантофіли відкладаються у співвідношенні 1:10. За збільшення кількості каротиноїдів у кормах їхній вміст у жовтку пропорційно зростає. Проте досягнувши певної насиченості, колір жовтка стабілізується і більше не змінюється. Так, за даними вітчизняних дослідників, у жовтку яйця відкладається менше ніж 1% β-каротину з раціону.
Нагадаємо, уміст каротиноїдів зі збільшенням віку курей зростає незначно.