Рівень селену в яйцях можна підвищити вп’ятеро
Вміст селену в яйцях можна збільшити вп’ятеро. Селен потрібен для зниження окислювального пошкодження клітинних мембран тварин і людей, є важливою частиною різних селенопротеїнів, які беруть участь в антиоксидантному захисті клітин.
Для збагачення яєць селеном використовують його неорганічні (селенат і селеніт) і органічні (селенові дріжджі) джерела.
Органічні джерела забезпечують більшу ефективність його переходу в продукцію, а також сприяють підвищенню яєчної продуктивності в курей, збільшенню терміну зберігання яєць, покращенню конверсії корму.
Також селен сприяє підвищенню вмісту вітаміну Е в кормах. У жовтках переважно відкладається селеніт натрію та селеноцистеїн, а в білках – селенометіонин.
Проте високий рівень селену в кормах токсичний. Уведення селену в корм у кількості понад 0,5 мг/кг корму призводить до погіршення продуктивних показників птиці. Гранично допустимий рівень додавання селену в корм – 0,3 мг/кг.
Додати коментар