Промислові підприємства відправили на перероблення у 2020 році найбільше молока екстраґатунку
У 2020 році продовжувала зростати частка молока екстраґатунку у загальному обсязі сировини, яка надійшла на перероблення. При цьому частка другого ґатунку стала мізерною.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Зокрема, переробні підприємства торік отримали 26,9% молока екстраґатунку у загальному обсязі проти 20,5% у 2019 році. Нагадаємо, молоко такої якості постачають лише професійні господарства.
Надходження сировини вищого ґатунку незначно скоротилося – з 27,1% у 2019 році до 26,6% у 2020 році.
Частка молока першого ґатунку, що надійшла на перероблення у 2020 році, зросла до 41,4% проти 27,3% роком раніше.
Присутність молока другого ґатунку на переробленні за підсумками 2020 року скоротилося до символічних 4,6%, хоча в 2019 році ще була на рівні 23,3%.
У розрізі постачальників промислові підприємства забезпечили молокозаводи 34,6% молоком екстраґатунку проти 27,2% у 2019 році, 34,2% – вищого ґатунку (проти 35,9%), 30,4% – першого ґатунку (проти 32,3%) та 0,6% – другого ґатунку (замість 3,7%).
Від господарств населення у 2020 році на перероблення надійшло лише 0,2% молока вищого ґатунку (проти 0,1% у 2019 році), 79,9% – першого ґатунку (проти 12%), 18,4% – другого ґатунку (проти 83,2%).
В Асоціації виробників молока такий перерозподіл молока від населення вважають бутафорним стрибком якості. Таким чином заводи намагаються підлаштуватися під вимоги нового законодавства якості та безпечності молока за умов, коли не можуть відмовитися від селянського молока, зазначили в асоціації.
Нагадаємо, протягом 2020 року на перероблення надійшло 3,5 млн тонн молока.