Про перспективи й проблеми тваринництва наголосили на EuroTier
Вирішальним чинником для тенденцій і стратегій у тваринництві є насамперед розвиток глобального попиту на продукцію тваринництва. Тоді як споживання продуктів тваринного походження поволі скорочується в найбагатших країнах світу, воно неухильно зростає на ринках, що розвиваються, як-от Китай, Пакистан, Індія та Південна Америка. Експерти ФAO прогнозують подальше зростання на 12% світового споживання м’яса до кінця цього десятиліття.
На цьому наголосив президент Німецького сільськогосподарського товариства (DLG) Губертус Паетов на офіційній церемонії відкриття міжнародної виставки професійного тваринництва й управління худобою EuroTier 2024 12 листопада.
«Стратегії сталого розвитку в регіонах світу, що процвітають, як-от Європа, можуть і повинні йти пліч-о-пліч із задоволенням глобального попиту на білки тваринного походження, що зростає, ‒ переконаний він. ‒ Здається, ми досягли рівня споживання продуктів тваринного походження, який споживачі вважають прийнятним компромісом між насолодою й екологічними міркуваннями».
Губертус Паетов також закликав зацікавлені сторони в сільськогосподарській галузі зосередитися на захисті клімату та інших параметрах сталого розвитку за власною ініціативою та під власним керівництвом.
«Поліпшити вплив нашої їжі на клімат реально не шляхом перешкоджання виробництву, а через харчову політику. Ми повинні розробити та перевірити життєздатні системи для оперативного оцінювання клімату в рамках галузі якомога швидше, інакше це зроблять інші», – попередив президент DLG.
За словами Губертуса Паетова, останні два роки демонструють дуже добрі результати діяльності в усіх сферах тваринництва. І перспективи також дуже позитивні, принаймні у сегментах молока та птиці, уточнив він.
Проте президент DLG зазначив, що Німецька асоціація молочної промисловості скаржиться, що попри історично високі ціни на сировину, обсяг пропозиції недостатній для задоволення попиту на молочні продукти, що зростає.