Тваринництво

Правильне співвідношення жиру й білка в молоці віддзеркалює забалансований раціон ВРХ

Правильне співвідношення жиру й білка в молоці віддзеркалює забалансований раціон ВРХ

Співвідношення жиру й білка в молоці (1,1:1) ‒ (1,5:1) свідчить про збалансований раціон корови, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Якщо ж показник співвідношення жиру до білка більше за 1,5, особливо на початку лактації (крім молозивного періоду) ‒ це попереджувальний сигнал.

Високий уміст жиру свідчить про інтенсивну мобілізацію жиру з організму. Низький уміст білка ‒ це сигнал про брак енергії, хоча частково вона надходить із резервів організму корови.

Наслідком посиленого ліполізу можуть бути метаболічні захворювання ВРХ, зокрема кетоз, ацидоз рубця, ламініт, жирова дистрофія печінки, порушення репродукції.

Якщо співвідношення жиру до білка більше 1,5 протягом усього періоду лактації, це говорить про багату структуру, але бідну енергію годівлі корови, особливо за поганої якості об’ємистих кормів і браку концентратів. Наслідком цього є низька молочна продуктивність і низький уміст білка в молоці.

Дуже низьке співвідношення жиру до білка (менше 1,1) виникає, якщо раціон багатий на енергію і бідний на структуру (висока частка концентратів у раціоні).

Як повідомлялося, потреба високопродуктивних корів сягає понад 6% жиру в сухій речовині.