Практично весь вітчизняний мед виробляється приватними пасічниками
За приблизними підрахунками, в Україні налічується 400 тис. пасічників.
Протягом 2016 року в Україні, за офіційними даними, було виготовлено 59,3 тис. тонн меду. Заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева вважає, що ця цифра набагато вища. «70 тис. або навіть 80 тис. тонн мінімум», – уточнила вона.
При цьому практично весь мед виробляється приватними господарствами населення (98,6%).
«У нас є велика проблема з детінізацією цього сектора. Такий розподіл у виробництві меду пов’язаний також з якістю і безпекою продукту», – зазначила Ольга Трофімцева. Ці мікровиробники складно піддаються обліку, така ж ситуація і з обліком їхнього виробництва, пасіки не мають ані паспортів, ані реєстрації, наголосила вона.
Нагадаємо, наразі в Україні фактично відсутні обов’язкові вимоги до якості меду. Робоча група Мінагрополітики працює над наказом про затвердження вимог до окремих показників якості меду, який має імплементувати вимоги відповідної директиви Ради ЄС щодо меду.
За даними Державної митної служби, за десять місяців 2017 року експортовано 53,7 тис. меду.
Додати коментар