Тваринництво

Після виробничого періоду систему водопостачання у пташнику очищають і дезінфікують

Уведення кормових добавок для птиці через воду має широкий спектр можливостей, проте необхідно враховувати низку чинників, аби питна вода була безпечною та якісною. Один із них ‒ біоплівка, пише журнал «Наше птахівництво».

Утворення та склад біоплівки сильно залежать від температури, значення pH, надходження поживних речовин, гідродинамічних параметрів (застій, тиск, турбулентність), якості та стану труб.

Розвитку біоплівки особливо в теплому кліматі сприяє підвищення температури води. Оскільки на цей чинник мало коли можна вплинути, контроль інших сприятливих чинників стає ще важливішим.

Значення pH води легше контролювати, додаючи підкислювачі, які ускладнюють виживання бактерій.

Надходження поживних речовин у труби значною мірою залежить від якості води й добавок. Біоплівка здатна використовувати як поживні речовини мастильні матеріали з нових труб і пластифікатори. Кількість іонів Ca2+ і Fe2+ також відіграє важливу роль, оскільки вони можуть або метаболізуватися деякими бактеріями, або використовуватися в неорганічних структурах для прикріплення. Поживні речовини, мінерали та пробіотики, які додають у корм тваринам, теж сприяють росту мікроорганізмів у біоплівці.

Високий тиск води та постійний потік у системі водопостачання краще запобігають утворенню біоплівки, ніж застій води, сухі лінії й мертві зони. Труби з неіржавної сталі менш сприйнятливі до розвитку біоплівки, ніж пластикові, тоді як старі пластикові можуть стати пористими чи потріскатися та створити жорсткішу поверхню, до якої легше прикріплюється біоплівка.

Після кожного виробничого періоду систему водопостачання треба очищати й дезінфікувати з тією ж ретельністю, що й інші частини пташника. Мийний розчин має видалити всю біоплівку, накопичену за вирощування птиці.

Промивання ліній чистою водою після кожного застосування кормових добавок допоможе видалити небажані залишки. Регулярне підкислювання для зниження pH питної води вже стало звичайною практикою на виробництві. Це запобігає росту більшості патогенних мікроорганізмів, а органічні кислоти позитивно впливають на птицю.