Підвищення живої маси свиней призводить до збільшення вмісту жиру в туші
Вибір оптимальної передзабійної живої маси свиней слід розглядати, зважаючи на витрати корму на приріст і якість продукції.
Вчені довели, що за умов вирощування й відгодівлі 6 і 8 поросят від кожної матки найменші витрати кормів на виробництво свинини спостерігаються за відгодівлі свиней до 120 кг.
У разі зменшення кількості поросят підвищується жива вага тварин: якщо вирощено 4 поросяти, вигідніше їх відгодовувати до 130 кг, якщо 3 – до 140 кг, а 2 – до 150 кг.
Однак підвищення живої маси тягне за собою збільшення вмісту жиру в туші. Як наслідок виникає проблема покращення якості свинини. Це досягається двома шляхами: методами розведення та раціональної годівлі тварин на фінальних стадіях відгодівлі.
Найефективніший із них перший, тому що він сприяє не зменшенню, а тільки підвищенню швидкості росту тварин, скороченню тривалості відгодівлі й зменшенню витрат корму на одиницю приросту.
Додати коментар