Переробка відходів птахівництва може стати джерелом додаткових прибутків

Нехарчові відходи, що утворюються в процесі виробництва яєць і м’яса птиці, за належного використання можуть бути цінною сировиною для виробництва кормового борошна та джерелом додаткових прибутків.
Так, за вирощування 1 млн курчат-бройлерів за середньої збереженості 95% маса загиблої птиці становить 40-60 тонн. Унаслідок забою птиці кількість нехарчових відходів (пір’я, підкрилок, кров, голови, ноги, кишківники тощо) становить 23-28% живої маси птиці, а в результаті розбирання й обвалування тушок – і до 40%. Маса нехарчових відходів після забою, наприклад, 1 млн курчат-бройлерів становить 500-800 тонн.
За інкубації 1 млн курячих яєць кількість відходів (незапліднені яйця, ембріони, що загинули на різних стадіях інкубації, шкаралупа з підшкаралупними оболонками) становить 20-25 тонн.
Загалом, за приблизними оцінками, тільки в спеціалізованих господарствах вихід відходів за рік становить: птиці, що загинула, – 40-50 тис. тонн, відходів інкубації – 16-18 тис. тонн, відходів забою птиці – 230-250 тис. тонн.
Сучасні екструдери дозволяють облаштовувати ділянки переробки біологічних відходів продуктивністю від 30 кг до кількох тонн на годину, тобто в птахівницьких і переробних підприємствах будь-якої потужності. В періоди відсутності сировини тваринного походження ці ділянки можна використовувати для обробки рослинної сировини.
Екструдери дають змогу виконувати швидко, безперервно й практично одночасно в одній машині низку операцій: перемішування, стискання, нагрівання, гідротермічну обробку, стерилізацію й формування продукту. За короткий час проходження через екструдер у сировині відбуваються процеси, що відповідають тривалій термообробці в автоклаві.
Додати коментар