Тваринництво

Особливості миття свинарників

Свинарники потрібно мити після кожного етапу виведення свиней. Насамперед приміщення звільняють від тварин, корму, обладнання і видаляють гній, залишки бруду, підстилку.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Після цього приміщення миють мийкою високого тиску із застосуванням спеціальних хімічних препаратів, що ефективно розчиняють жир і очищають від органічних решток. Це можуть бути дезінфектанти на основі хлору, формальдегіду, перекису водню, біологічні (бактерицидні ферменти).

Дезінфекція ‒ обов’язковий етап для знищення патогенних мікроорганізмів. Тоді приміщення вистоюється 3 доби і лише потім його висушують ‒ щоб прибрати зайву вологу, яка може спровокувати розвиток цвілі та бактерій.

«Фінальну крапку в цій роботі завжди ставить ветеринар: він оцінює якість клінінгу свинарника. Якщо все добре, туди заселяють свиней», ‒ зауважив Іван Муржа, співзасновник компанії VADA, що надає послуги клінінгу.

Як повідомлялося, для свиноферм розробляють санпропускник, який мінімізує поширення вірусу АЧС.