Тваринництво

Оцінювання молодняку птиці доповнює біологічний контроль

Оцінювання молодняку птиці доповнює біологічний контроль

Оцінювання молодняку птиці в перші 10 днів вирощування ‒ важливе доповнення до біологічного контролю. Оптимальний показник збереженості ‒ 99%, пише журнал «Наше птахівництво».

Нормативи за живою масою пташенят мають відповідати характеристикам кросів і видів птиці. Також ураховується збереженість і приріст живої маси.

Дані обліку щоденного відходу обчислюють у відсотках до кількості пташенят, узятих на вирощування. Пік падежу зазвичай припадає на 5-6-ту добу вирощування. Якщо він зсунувся у той чи інший бік, варто ретельно перевірити умови вирощування птиці.

Можливими причинами загибелі молодняку птиці у цей період можуть бути:

‒ недоброякісні корми,

‒ недоступність води,

‒ підвищена/занизька температура в приміщенні,

‒ брак кисню у пташнику,

‒ інфекційні/грибкові захворювання,

‒ травми під час роботи з молодняком,

‒ наслідки скупченості через холод/сирість у приміщенні,

‒ порушення умов транспортування,

‒ низька якість інкубаційних яєць,

‒ тривале утримання молодняку після виводу без води й корму.

До того ж незадовільні технологічні параметри інкубації, годівлі (зокрема, батьківського стада), ветеринарної безпеки й вирощування молодняку птиці спричиняють не лише підвищену смертність, а й провокують різні захворювання.

Нагадаємо, весь кістяк курчати визначається в останні дні інкубації.