Тваринництво

Новонароджені телята через молозиво набувають пасивний імунітет

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

На захворюваність і падіж телят впливають такі вирішальні чинники, як якість, кількість і час згодовування молозива. Протягом 6 годин телята повинні випити не менше 4-6 л високоякісного молозива.

Молозиво також містить імуноглобуліни (антитіла), що відіграють важливу роль, забезпечуючи теля імунітетом проти інфекційних захворювань.

У корів антитіла неспроможні проникати через плацентарну стінку й потрапляти безпосередньо від матері до плода. Тому теля набуває імунітет, споживаючи потрібну кількість молозива в перші кілька годин після народження. Протягом 24 годин після народження теля може абсорбувати антитіла безпосередньо з кишківника в кров’яне русло.

Відсоток антитіл у молозиві швидко знижується за кожного наступного доїння. Зазвичай під час другого доїння вміст імуноглобулінів становитиме 60-70% умісту під час першого доїння.

Основні антитіла в молозиві – імуноглобулін G (IgG), імуноглобулін A (IgA) та імуноглобулін M (IgM).

Імуноглобулін G становить 80-85% імуноглобулінів молозива та забезпечує імунітетом проти широкого спектра системних інфекцій і захворювань. Імуноглобулін А становить 8-10%, імуноглобулін М – 5-12%.

Дослідження показали, що півперіод життя IgG складає 21 день, IgМ – 4 дні, IgА – 2 дні. Отже, IgG не лише превалює кількісно, а й найдовше залишається в кровоносній системі теляти.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями