Тваринництво

Не маслом єдиним: які молочні продукти дозволять Україні більше заробити на експорті

Не маслом єдиним: які молочні продукти дозволять Україні більше заробити на експорті

Експортні молочні перспективи України ‒ це виробництво не біржових продуктів (вершкового масла, сухого молока), а продуктів глибокої переробки. Зокрема, демінералізованої сухої сироватки, лактоферину, сирів із використанням сироваткових білків, швидкорозчинного сухого молока, казеїнатів.

У цьому переконаний голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

«Так, 90%-ва демінералізована суха сироватка, яка використовується для виготовлення продуктів дитячого харчування, коштує $2,5 тис./тонна, а звичайна сироватка суха частково демінералізована, яку виробляє наша промисловість, ‒ $600-800/тонна, ‒ зазначив він. ‒ При цьому кількість сировини для виготовлення обох видів сироватки однакова».

Наразі жодне підприємство в Україні не виробляє швидкорозчинне сухе молоко. «А це плюс $400-500/тонна від звичайної біржевої ціни», ‒ наголосив Вадим Чагаровський.

Україна експортує казеїн. А якщо б казеїнати, зауважи він, то ціна була б вищою на 30%.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!