Надлишок кальцію погіршує конверсію корму в птиці
Від кальцію напряму залежить продуктивність птиці. Цей мікроелемент забезпечує основні процеси життєдіяльності організму, бере участь в обміні речовин, забезпечує функціонування нервової тканини, кістякової та серцевої мускулатури, пише журнал «Наше птахівництво».
Основна частина кальцію в раціоні молодняку птиці використовується на формування кісткової тканини, тоді як у яйценосного поголів’я – на формування шкаралупи.
Проте шкідливим є не лише дефіцит, а й надлишок кальцію в раціоні птиці, що, зокрема, знижує ефективність конверсії корму.
Кальцій є активатором низки ферментних процесів, бере участь у механізмі регуляції клітинного обміну й збудливості живих структур. Іони кальцію впливають на серцеву діяльність, відіграють важливу роль у процесах згортання крові, а також у механізмі утворення жовчі. Він підсилює біосинтез ліпідів у печінці тварин і птиці.
Введення кальцію підвищує активність лужної фосфатази в печінці, активує тканинні фосфатази, які, своєю чергою, посилюють процес синтезу печінки й виділення жовчних кислот, ліпідних компонентів.
Нагадаємо, кальцієва дієта у курей-несучок покращує якість і колір яєчної шкаралупи.