Тваринництво

На переробку стали здавати більше якісного молока

На переробку стали здавати більше якісного молока

Якість молока, зданого на переробку, відчутно покращується. Так, частка надходження сировини екстра-ґатунку зросла з 10,3% у 2015 до 14,6% цьогоріч, вищого ґатунку – з 35,2% до 36,7%. Водночас скоротилася частка молока першого ґатунку – з 49,6% у 2015 році, до 42% цьогоріч.  

Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

За підсумками 2016 року надходження молока базової жирності на переробку зменшилося на 1,6% порівняно з 2015 роком – до 4,183 млн тонн.

Найбільше молока надійшло на переробні підприємства Вінницької області (615,7 тис. тонн), Полтавської (476,8 тис. тонн) та Київської (418,7 тис. тонн).

Закупівля молока в 2016 році скоротилася на 9,3% та склала 3,7 млн тонн. Із них 2,5 млн тонн (менше на 8,4% порівняно з 2015 роком) надійшло від сільськогосподарських підприємств і 1,2 млн (менше на 11%) – від населення. При цьому більше, ніж у тричі зросла давальницька сировина (441 тис. тонн), власно вироблена – на 36,2% (3,2 тис. тонн).

Середня ціна тонни молока за рік зросла майже на чверть – до 4713,1 грн. За молоко від промислових ферм переробники в середньому платили 5277,3 грн. (більше на 24,8%), а населенню – 3528,9 грн. (більше на 24,3%).

Загальний обсяг надходження молока екстра-ґатунку склав 336,4 тис. тонн. Вищого ґатунку надійшло 923 тис. тонн, а першого – 1,06 млн тонн.

Основними центрами виробництва молока екстра-ґатунку є: Вінничина (53,6 тис. тонн), Полтавщина (93,3 тис. тонн), Київщина (56,6 тис. тонн), Черкащина (32,4 тис. тонн), Житомирщина (23,8 тис. тонн) та Чернігівщина (18,1 тис. тонн).

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!