На пастеризацію використаної підстилки у пташнику потрібно щонайменше 12-14 днів
Під час пастеризації використаної підстилки у пташнику потрібно постійно контролювати температуру матеріалу за допомогою термометрів, пише журнал «Наше птахівництво».
Незабаром після того, як сформовано бурти, температура підстилки в них у результаті життєдіяльності бактерій, на які багата підстилка, починає підвищуватися, й через 24-36 годин досягає 55-65 °С. Період таких температур триває 1-3 дні – цього достатньо для знищення або інактивації більшості патогенів.
Згодом температура матеріалу в буртах починає поступово зменшуватися. Водночас зовнішні шари буртів не досягають потрібної для пастеризації температури, тому через 3-4 дні після початку компостування їх потрібно перемішати. Температура підстилки знову зростає.
Якщо до посадки нової партії курчат є час, через 3-4 дні після першого перемішування бурти можна перемішати ще раз. Підвищення температури матеріалу всередині буртів змушує жуків та інших комах, які мешкають у підстилці, перебиратися в зовнішні шари буртів.
У періоди максимальних температур всередині буртів рекомендується обробити їх інсектицидами.
Не менш ніж за 4 дні до посадки птиці пастеризовану підстилку розрівнюють для остигання, підсушування та видалення аміачних випаровувань. Пастеризацію, розрівнювання та підсушування виконують за увімкнених витяжних вентиляторів.
Загальна мінімальна тривалість процесу пастеризації підстилки – 12-14 днів: формування буртів – 1-2 дні; власне пастеризація – 6-8 днів; розрівнювання й остигання – 4 дні.