На козиних фермах в Україні й за кордоном по-різному організоване виробництво

На козиній фермі в Нідерландах 2 тис. голів дійного стада обслуговують троє людей. Тоді як ферма «Мукко» на Львівщині утримує до 1,5 тис. голів кіз, а штат налічує 12 осіб разом із керівником. І справа не лише в механізації, що визначає рівень ефективності, а у різних підходах до організації виробництва.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів керівник із тваринництва ТОВ «Мукко» Іван Зазуляк.
«Наприклад, ми працюємо так, аби доїльну залу завантажити повністю протягом дня. Тобто певну кількість кіз доїмо почергово», ‒ уточнив він.
Для цього ферма має доїльну залу типу «паралель» 2×24 від GEA. Всі процеси доїння максимально автоматизовані.
«Натомість на фермі в Нідерландах ставлять «карусель» на 140 місць, бо фермеру треба швидко подоїти кіз, а після цього трактором роздати корми. То 2 тис. кіз можна подоїти за 3 години, ‒ зауважив Іван Зазуляк. ‒ Ми ж хочемо і людям дати роботу. Ось такі різні підходи».
При цьому він наголосив на великій ролі, яку відіграє механізація.
«На ринку достатньо обладнання для козиних ферм, зокрема і в Україні», ‒ додав Іван Зазуляк.