Тваринництво

М'ясопереробники озвучили три основні проблеми

Вітчизняні бойні та м’ясокомбінати мають три ключові проблеми, повідомляють в асоціації «Свинарі України».

– Брак обігових коштів через погіршення ситуації з поверненням дебіторської заборгованості (переважно при роботі з національними торговельними мережами) та відсутність доступу до звичних кредитних інструментів.

– Складнощі із заготівлею сировини. За обмеженої внутрішньої пропозиції свинини конкуренція при закупівлі забійних тварин істотно посилилася, а високі логістичні витрати вимагають зменшення її радіусу.

– Перегляд курсу валют спричинив здороження імпортних витратних матеріалів (упакови, спецій та інших) і для операторів глибокої м’ясопереробки, і для забійних підприємств, які потребують модернізації/переобладнання чи заміни елементів окремих виробничих ліній.

Крім цього, ключовим чинником невизначеності для представників м’ясопереробної галузі є реакція кінцевого споживача на зміну роздрібних цін на м’ясо та м’ясопродукти, які поступово інтегруватимуть підвищення витрат на всіх ланках ланцюга доданої вартості. Переробники побоюються переорієнтації на дешевшу продукцію та подальшого зниження споживчої активності і в сегменті охолодженого м’яса, і в сегменті ковбас та інших м’ясних виробів через погіршення платоспроможності населення.

Наразі оцінки поточного перебігу реалізації та фактичної завантаженості забійних потужностей істотно варіюються залежно від регіону, розміру підприємства та ринків збуту. Так, якщо потужні гравці та менші оператори в центрах скупчення населення працюють відносно стабільно, то низка невеликих операторів менш густонаселених регіонів у центральних і південних областях зазначають послаблення продажів і переходять в режим роботи під замовлення.

Нагадаємо, «Верес» розширив лінійку м’ясної консервації.